[FOTO] Proslava Male Gospe u Doljanima

Za proslavu svetkovine Male Gospe pripremali smo se trodnevnicom.

Misu na prvi dan Trodnevnice, u utorak, 5. 9. 2023. u 18:00 h predslavio je don Ilija Petković, župnik iz Čapljine. Na Misu je pjevao njegov zbor mladih koje je župnik don Krešo kasnije počastio u župnoj dvorani u Dračevu. Don Ilija je u svojoj homiliji istaknuo Gospinu malenost i jednostavnost te njezinu spremnost u vršenju volje Božje. S tim u svezi istaknuo je primjer sv. Terezije iz Kalkute, kojoj je na taj dan bio spomendan, koja je u tim vrlinama nasljedovala Gospu. Prije Mise ispovijedali su svećenici: don Bernard Marijanović, don tomislav Rajič, don Ilija Petković, mlađi i don Ivan Aničić, naš župi vikar. Gospinu krunicu prije Mise predmolila je kao i lani gđa Slava Rašić. Na Misi je bilo više od 250 duša.

Misu na drugi i treći dan Trodnevnice, u srijedu i četvrtak, 6. i 7. rujna 2023. predvodio je don Ivan Aničić, naš kapelan koji je obje večeri u poučnoj i poticajnoj propovijedi istaknuo otajstvo Crkve i spasenjsku univerzalnost Isusa Krista bazirajući se na dva dokumenta Drugog vatikanskog sabora: Svjetlo naroda i Gospodin Isus. Govorio je o sveopćem pozivu na svetost te sugerirao vjernicima da idu putem svetosti. Ustrajnošću na tom putu svetosti najljepše možemo čestitati rođendan našoj Maloj Gospi. Drugu večer Trodnevnice ispovijedali su don Krešo, don Ivan i don Ilija. Na toj Misi bilo oko 300 duša, a treći dan Trodnevnice bilo ih je oko 350.

Na sam dan svetkovine Male Gospe, petak, 8. 9. 2023. jutarnju Misu u 7:00 h predvodio je kapelan don Ivan, s kratkim nagovorom jer su mnogi od hodočasnika trebali stići na posao. Prije Mise ispovijedali su don Bernard, don Ivan i don Krešo. Svečanu Misu u 11:00 h predslavio je don Mile Vidić, uz koncelebraciju župnika don Kreše. Don Mile je u svojoj homiliji istaknuo izgubljenost današnjega čovjeka i kršćanina koji ne živi po Marijinim načelima vjere, nade i ljubavi. Prije Mise ispovijedali su don Bernard, don Krešo, don Mile i don Ivan. Na Misi je bilo oko 300 duša. Pod Misom su pjevale četiri naše pjevačice.

Večernju Misu svetkovine u 18:00 h predvodio je župnik don Krešo koji je govorio o poslušnosti vjere sv. Petra, sv. Josipa i BDM. Kako Petar na Isusovu riječ baca mrežu u pučinu podne, kako Josip sluša što mu Gospodin govori po anđelu, kako Gospa u velikoj nedoumici izgovara svoj “fiat”- neka mi bude po riječi tvojoj. Ni kod Petra, ni kod Josipa i ni kod Gospe nije to bila slijepa i ropska poslušnost, nego poslušnost vjere da Bog na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Zato je potrebno moliti da i nama Gospodin umnoži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav kako bi i mi u poslušnosti vjere ostvarili svoj život. Na Misi je bilo oko 600 duša. Prije Mise ispovijedali su don Ilija, don Ivan i don Krešo.

Promatrajući hodočasnike, od kojih su mnogi dolazili pješice i njihove brojne ispovijedi, ostajem zadivljen vjerom i pobožnošću ovih naših vjernika i hodočasnika koji dolaze iz naše i okolnih župa. Uglavnom je to ženski svijet srednje i starije dobi. Kako ovu pobožnost prenijeti na mlađa pokoljenja?