CJELOGODIŠNJI PASTORALNI PLAN I PROGRAM U GODINI OBILJEŽAVANJA 150. OBLJETNICE ŽUPE DRAČEVO

0Cjelogodišnje obilježavanje i proslavu 150. obljetnice naše župe obavit ćemo pod geslom: “Neka mi bude po tvojoj riječi!” (Lk 1,38). To su riječi koje je Gospa odgovorila anđelu Gabrijelu pristajući biti majka Spasiteljeva i njegova suradnica u navještanju Kraljevstva Božjega

A. Duhovno-pastoralna priprava za naš župni Jubilej

 1. Pomoć pri odgoju i školovanju djece u Tanzaniji: prvu pastoralno-karitativnu akciju proveli smo u siječnju ove godine kojom smo za obrazovanje i odgoj djece u Tanzaniji prikupili 7.000 Eura. U akciji je sudjelovalo 86 župljana. koji su davali po 70 Eura, a poneki i više. Dodali smo još 800 Eura iz župnog misijskog fonda te preko Misijske centrale u Sarajevu poslali našem misionaru don Velimiru Tomiću (koji je rodom iz Gabela-Polja) u Tanzaniju 7.000 Eura. Ovom akcijom posvjedočili smo da je misijsko poslanje Crkve njezina najvažnija zadaća. Tako i naše župe Dračevo, na početku ove naše 150. obljetnice župe.

   

 2. Molitva: u našoj župi, od subote 3. veljače. 2024., uvodimo subotnju župnu krunicu u 17:30 h. Krunicu bi predmolile obitelji. Molit ćemo za naše obraćenje: za evangelizaciju naše župe, da nam Gospodin umnoži vjeru, učvrsti ufanje i usavrši ljubav te da nas učvrsti u našem župnom i crkvenom zajedništvu, da budemo poput prvih kršćana ujedinjeni u apostolskom nauku, u zajedništvu, u lomljenju kruha i molitvi (usp. Dj 2,42). Želimo, dakle, da se i naša župa Dračevo, po zagovoru BDM, izgrađuje na ova četiri duhovna stupa.

            Pozivamo sve naše obitelji u župi da svaku večer zajedno mole barem ove dvije molitve (između 19:00 i 21:00 h): Molitva Presvetom Trojstvu za obitelj i Ispovijest vjere Hrvata katolika. Molitve se mogu uzeti na policama za tisak, u dnu crkve. Inače, u Katoličkoj Crkvi ova je 2024. godina posvećena molitvenoj pripravi za Svetu jubilejsku 2025. godinu od Isusova rođenja.

 1. Euharistijsko klanjanje: kao i do sada, svakog prvog i trećeg četvrtka, u 17:30 h imat ćemo euharistijsko klanjanje za nova svećenička zvanja, drugog četvrtka za obitelj, a četvrtog za život koji je danas višestruko ugrožen.

   

 2. Večer Božje Riječi (VBR) i Duhovna obnova: VBR imat ćemo prvog i trećeg četvrtka poslije večernje Mise, a drugim i četvrtim četvrtkom u mjesecu umjesto VBR imat ćemo Duhovnu obnovu koja uključuje euharistijsko klanjanje, Misu s homilijom te priliku za ispovijed. Ako bude solidan odaziv vjernika,  zvat ćemo ponekada i svećenike sa strane i gledat ćemo da i naš dječji i mješoviti zbor sudjeluje na ovim Misama. Preferirani novozavjetni tekstovi  za propovijed bit će nam: “Isusovo ukazanje učenicima na putu u Emaus” (Lk 24,13-34), “Navještenje Isusova rođenja” (Lk 1, 26-38), “Izvezi na pučinu” (Lk 5, 1-11), “Izbor dvanaestorice” (Mk 3,13-19), “U početku bijaše Riječ” (Iv 1,1-18), “Preljubnica” (Iv 8,1-11), “Posljednja Večera” (Iv 13,1-15), Prva kršćanska zajednica (Dj 2,42-47)… Te teme ćemo obrađivati i na našim obiteljskim susretima (HKO), na susretima za mlade (HKM) te s djecom na satovima župnog vjeronauka.

   

 3. Obiteljska nedjelja i Nedjelja župnog zajedništva: prvom nedjeljom u mjesecu nemamo Mise na filijalama (Doljani i Sjekose) jer sve vjernike pozivamo na župno zajedništvo, na Mise u župnoj crkvi. Misu u 11:00 h slavimo za obitelji naše župe i za naše župno zajedništvo. Bilo bi lijepo da na toj Misi krštavamo našu djecu i da obilježavamo obljetnice braka naši župljana. Ovu Obiteljsku nedjelja trebalo bi obilježavati i kod kuće: zajedničkom molitvom, objedom za širu obitelj i druženjem.

   

 4. Pokret: Hrvatska katolička mladež (HKM – DIALOGOS) je pokret mladih naše župe koji ćemo osnovati u subotu, 3. veljače 2024. Poslije krunice u 17:30 h i Mise u 18:00 koju ćemo slaviti: Za mladež i kršćansku obitelj – Pro iuventute et familia christiana, mladi će doći u župnu dvoranu gdje će im se kratko predstaviti Pokret na župnoj i međužupnoj razini te poslije toga, oni koji to žele, mogu ispuniti Pristupnicu kojom postaju članovi ovog Pokreta. S mladima iz ovog pokreta 4. svibnja 2024. hodočastimo u Gospić, na Susret hrvatske katoličke mladeži. Inače, predavanja za mlade bit će dva puta mjesečno, a četiri puta godišnje organizirat će susreti zajedništva iz desetak župa. Poslije Uskrsa organizirat ćemo i Školu za animatore, zajedno s mladima iz drugih župa.

   

 5. Pokret: Hrvatska katolička obitelj (HKO) osnovat ćemo na Obiteljsku nedjelju, 4. veljače 2024. poslije Mise za obitelj u 11:00 h. Ovaj pokret smo najavljivali i predavanjima pripremali već nekoliko mjeseci. O ciljevima i zadaćama ovoga Pokreta bit će govora u nedjelju, 4. veljače.

   

 6. Trodnevnica sv. Josipu u Doljanima: od 16. do 18. ožujka 2024. te Misa svetkovine u crkvi sv. Josipa u doljanskom groblju s blagoslovom očeva. Nabavili smo novi kip sv. Josipa za tu crkvu, a pokušat ćemo providjeti i njegov kip za našu župnu crkvu.

   

 7. Molitvom i pokorom protiv bogohulne psovke: od 5. korizmene nedjelje do Cvjetnice, od 17. do 23. ožujka 2024., sve naše molitve i u crkvi i u obiteljima prikažimo Bogu za obraćenje bogohulitelja i svetogrditelja.

   

 8. Trodnevnica za prvu svetu Pričest u našoj župi: od 4. do 6. travnja. 2024. Prva Pričest u našoj župi bit će na 2. uskrsnu nedjelju, 7. travnja. 2024.

   

 9. Trodnevnica povodom krizme u našoj župi bit će od 18. do 20. travnja te sama podjela krizme u nedjelju Dobroga Pastira, 21. travnja. 2024.

   

 10.  Trodnevnica povodom spomendana sv. Ante Padovanskog u crkvi u Višićima, bit će od ponedjeljka, 10. do 12. lipnja 2024. u 18:00 h. Na sam spomendan sv. Ante svete Mise u njegovoj crkvi u Višićima bit će u 8:00 h i 11:00 h. Za vrijem Trodnevnice bit će prilika za sv. ispovijed.
 11. Ljetni oratorij za djecu imat ćemo u župi po završetku školske godine, u trajanju od 6 dana u koji ćemo uključiti što više djece i mladih animatora.

   

 12. Na proslavu Velike Gospe pripremit ćemo se Devetnicom, koja će započeti 6. kolovoza, a završiti 14. kolovoza kada ćemo obilježiti svetkovinu posvete župne crkve. Jedan dan devetnice imat će biskup Petar Palić, a svečanu Misu na Veliku Gospu trebao bi predslaviti nadbiskup Petar Rajič, papin nuncij.

   

 13. Proslava spomendana sv. Roka, zaštitnika Sjekosa, 16. kolovoza 2024., gdje dolazi mnoštvo svijeta.

   

 14. Trodnevnica za Malu Gospu u Doljanima (na Dubini): od 5. do 7. rujna 2024. Potom svečarsko slavlje Male Gospe, 8. rujna 2024.

            O Došašću i Božiću, Korizmi i Uskrsu ne treba ni pisati. Sve se zna.               

      don Krešo