DUŽIJANCA U MOSTARU

DUŽIJANCA HRVATA BUNJEVACA

Ove godine u Mostaru se obilježava Dužijanca, kojom Hrvati Bunjevci slave završetak žetve i zahvaljuju Bogu za sve darove. Zahvala se očituje u duhovno-religioznom i kulturno-stvaralačkom djelu. Dužijanca također ima i veliki povijesni značaj za nacionalni identitet Hrvata, a različitim sadržajima čuva se tradicija i ljepota običaja Hrvata Bunjevaca.
Bunjevački Hrvati će se na najbolji mogući način predstaviti u svojim nošnjama, a pjesmom, plesom i običajima nas vratiti u prošlost. Vjerujemo da im ovakvi susreti pomažu da u svojoj zemlji podrijetla i matičnim zemljama njeguju svoje običaje i jezik, ali i da kroz kontinuiranu vezu sa  zemljom svojih predaka čuvaju svoj nacionalni identitet.
Dužijanca je najveća manifestacija svih Hrvata Bunjevaca koju slave tri dana zaredom na gradskim trgovima i u crkvama te na taj način pokušavaju očuvati običaje, kulturu i tradiciju.

U privitku šaljem dvodnevni program te vas molim da pozovete vjernike na euharistijska slavlja koja će biti u subotu i u nedjelju 22. i  23. srpnja 2023. u 10 sati. Nedjeljnu Euharistiju u mostarskoj katedrali predvodit će naš biskup Petar. Molio bih vas također da potaknite vjernike i na ostale događaje iz programa. Također bismo vas molili da u župnim oglasima sljedeće nedjelje, 16. srpnja 2023., i na druge vama dostupne načine oglasite ovaj hvalevrijedan događaj.

U privitku vam šaljemo pozivnicu na otvorenje izložbe Šime Perića iz zbirke umjetnina Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pod nazivom “Vedar dan”, koja će biti otvorena u subotu 22. srpnja 2023. godine zajedno s izložbom „Bunjevačka nošnja i ris“ u Biskupijskom centru u Mostaru s početkom u 19 sati.

Sve detaljnije informacije nalaze se u privitku ovog e-maila.

Srdačan pozdrav.

don Nikola Menalo,

generalni vikar

DUŽIJANCA U MOSTARU

  1. i 23. srpanja 2023.

Svi Bunjevci svjesni svog hrvatskog porijekla spremaju ove godine pohoditi organizirano svoj stari zavičaj, svoj “stari kraj”, svoju prapostojbinu. U cilju poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva – jedinstveni u nastupima – okupit će se u Mostaru, Buni i Blagaju Bunjevci-Hrvati.  Tim povodom organizira se “Dužijanca u Mostaru” koja će se održati 22. i 23. srpnja 2023.

Organizator pohoda “Dužijanca u Mostaru” je Udruga Bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u R. Srbiji, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskom državnom samoupravom u R. Mađarskoj, Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom, Gradom Mostarom i Gradom Senjom.

Pokrovitelji Dužijance: Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija, Grad Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Program

Subota, 22. srpnja 2023.

 

10- 18 sati: Blagaj i Buna

– Sveta misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju

– Otkrivanje obnovljene spomen ploče bunjevačkih Hrvata iz 1933.  na crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju

– Ručak u Blagaju (pored župne crkve Presvetog Trojstva)

– Posjet vrelu rijeke Bune,

– Posjet mjestu Buna i spomen ploči koja se nalazi na Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca, koju su postavili bunjevački Hrvati iz Mađarske 2009. godine);

– posjet crkvi Presvetoga Tijela i Krvi Kristove na Buni

 

19 sati: Biskupijski centar Mostar

Tribina na temu: “Bunjevačke grane hrvatskoga stabla u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj” uz prateće izložbe Hrvata Bunjevaca i Vedar dan Šime Perića

 

21 sat: Folklorna večer, Mostar

– Na Trgu hrvatskih velikana b. b. (Rondo) ispred Hrvatskoga doma „Herceg Stjepan Kosača“ bit će upriličena folklorna večer “Dužijanca u Mostaru”, nastup folklora, pjevačkih i tamburaških skupina

 

Nedjelja, 23. srpnja 2023.

 

10 sati: Misa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve

– Mimohod od katedrale do Trga hrvatskih velikana b. b. (Rondo), ispred Hrvatskog doma “Herceg Stjepan Kosača”

– Pozdravni govori i predaja kruha gradonačelniku Mostara