LISTOPAD- MJESEC KRUNICE I MISIJA

Mjesec listopad posebno je posvećen svetoj krunici i misijama: Jedinstvo ovih dviju stvarnosti je sveto i prikladno. misije zasigurno trebaju neprestanu molitvu. S krunicom u ruci može se moliti posvuda, u crkvi i kod kuće, na ulici i na putu.

Sveti Ivan Pavao II. podsjeća: “Povijest krunice pokazuje da su se toj molitvi posebno  utjecali dominikanci u teškim vremenima za Crkvu zbog širenja krivovjerja. Danas smo pred novim izazovima. Zašto ponovno ne uzeti krunicu u ruke s istom vjerom naših predaka? Krunica čuva svu svoju moć i ostaje nezaobilazno pomoćno sredstvo u pastoralu svakoga dobrog navjestitelja.” (Rosarium Virginis Marie, 17).

Zbog toga je Crkva sjedinila u mjesecu listopadu krunicu i misije, preporučujući kršćanima moljenje krunice s posebnom nakanom za razvoj misijskoga djelovanja i da se podupre misionare u njihovim apostolskim naporima, u njihovu nastojanju da evangeliziraju narode koji još ne poznaju Krista, a kojima oni trebaju donijeti Krista Spasitelja, posredstvom one koja ga je rodila i darovala čitavu svijetu.

Svjetski dan misija kojega obilježavamo na pretposljednju nedjelju mjeseca listopada ujedinju cijelu Crkvu u njezinu misijskom poslanju. Isto tako jedinstvo čini i moljenje krunice kao potpora evangelizaciji koju čine misionari po cijelom svijetu. Moleći krunicu za misije i misionare i mi vršimo svoje misijsko poslanje u Crkvi.

Ako želimo pomoći misije, a to je naša zajednička dužnost, učinimo da mjesec listopad bude mjesec krunice i misija. I naše mjesne Crkve u Hercegovini sve više postaju misijsko područje, jer mnogi “vjernici” ne slave više nedjeljnu Misu, niti se u obiteljima moli krunica. Ako u nekim misijski zemljama treba evangelizacija, nama ovdje treba reevangelizacija, ili nova evangelizacija kojom bi se budili pozaspali vjernici i obratili oni koji ne žive po svojoj vjeri. Ili još gore žive tako kao da Bog ne postoji.

Kroz mjesec listopad mi ćemo u našoj župi u Dračevu zajedno moliti krunicu na koju ćemo pozivati posebnu našu djecu i mlade. Na vjeronauku ćemo sa svim uzrastima obratiti jednu temu o misijama i misionarima. Za vjernike ćemo organizirati jednu temu/predavanje o misijama. Sve bi to trebalo poslužiti da produbimo svoj krsno-misionarski poziv.