PLANIRANI GRAĐEVINSKI I MATERIJALNI RADOVI U ŽUPI POVODOM 150. OBLJETNICE NAŠE ŽUPE

PLANIRANI GRAĐEVINSKI I MATERIJALNI RADOVI U ŽUPI POVODOM 150. OBLJETNICE NAŠE ŽUPE

U prošlom broju našeg Glasnika predstavio sam Pastoralni plan župe za ovu godinu. Jedino što nisam upisao je trodnevnica i proslava sv. Ante u Višićima, čiji je on zaštitnik. Ispričavam se Višićanima.

Razborito je da župnik u prvoj godini upravljanja župom ne poduzima posebne pastoralne i građevinske projekte. Tako sam i ja u prvoj godini svoga župnikovanja, uz redoviti pastoralni rad i održavanje župe, promatrao, planirao i savjetovao se sa strukom, s nekim župljanima i ekonomskim župnim vijećem. Ovdje neće biti napisano ono što bi se eventualno moglo napraviti i što bi trebalo ako bi se neke okolnosti posložile, nego samo ono što je sada moguće i zašto nema nikakvih zapreka.

  1. Naš dvorišni “kružni tok”, koji se nalazi na sjevernoj strani crkve, trebalo bi izgraditi u obliku fontane u čije bi središte na kamenom postolju postavili zavjetni Gospin kip koji bi bio vidljivi spomen ove naše jubilejske proslave, 150. godina župe i naše vjernosti BDM. Taj bi kip mamio i poglede putnika koji prolaze magistralnom cestom. Kip bi trebao biti izrađen od bronce.
  2. Planira se napravit barem osam vitraja na velikim prozorima crkve. Dovodio sam četvero umjetnika, ali je teško naći pravoga umjetnika koji ima dobre reference i vremena da to uradi dobro i na vrijeme.
  3. Planiramo napraviti bolji i sigurniji ulaz i izlaz ispred župne crkve na magistralnu cestu. Jedino moguće rješenje je da zid koji nas dijeli od magistralne ceste pomaknemo unutra. Novi zid bi se gradio točno linijom ivičnjaka koji se nalazi s dvorišne strane zida. Glavana bi kapija ostala gdje je i sada, samo bi se ulaz ukosio. Auta koja dolaze iz pravca Čapljine moći će ući i s ceste koja vodi prema Šumanima. Tamo ima isprekidana linija. To bi bio pomoćni ulaz i izlaz.
  4. Ako se bude ikako moglo, trebalo bi napraviti plato ispred crkve koji bi se pokrio kamenom da narod može stati ispred crkve, a i da se auta ne parkiraju pred samim ulazom u crkvu.
  5. Planira se napraviti parking na sjevernoj strani crkve gdje se sada nalazi otpadni materijal koji je ostao od rekonstrukcije crkve. Na njemu bi se moglo parkirati tridesetak automobila.
  6. Planira se napraviti igralište za djecu (15×30 m) na jugozapadnom dijelu ispod župne kuće. Djeca bi se već igrala na igralištu da nas nisu izigrali naši domaći izvođači.

Neka bude sve na slavu Božju i na čast naše Velike Gospe, moćne zagovornice i zaštitnice naše župe.